Reflexoterapia2023-10-27T10:31:53+00:00

Reflexoterapie

Fiziokinetoterapeut – Sinea Georgiana

Fiziokinetoterapeut – Buzdun Raluca

         

În cadrul medicinei alternative, reflexoterapia  este o tehnică speciala de masaj care se bazeaza pe relatia dintre anumite zone cutanate si activitatea aparatelor si sistemelor organismului uman. Sunt numeroase teorii privind modul de actiune al reflexoterapiei , dar sistemul nervos este cel care detine cheia. Nu s-a facut inca o descriere exacta a modului in care reflexoterapia  actioneaza la nivelul organismului; mai cunoscute si studiate sunt efectele pe care reflexoterapia le produce.
Reflexoterapia este o ştiinţa foarte veche, folosita pentru tratarea, diagnosticarea şi prevenirea diverselor afecţiuni.

Reflexoterapia este o tehnica de prevenire a unor afectiuni dar si de recuperare medicala. Este totodata o tehnica de relaxare fizica si psihica, necesara oricand dorim sa inducem o stare de echilibru si armonie organismului nostru.

Personalul medical alcatuieste programele de fizioterapie si de recuperare medicala in functie de varsta, greutate si alte afectiuni asociate ale pacientilor ( hipo-hipertensiune arteriala, recuperare postoperatorie,  etc).

Mersul pe jos şi lucrul cu mâinile ne dă constant, stimularea aleatoare a tuturor punctelor de  reflexoterapie se poate realiza şi utilizând instrumente pentru masaj pentru a stimula mâinile şi picioarele: role, inele de masaj şi sonde cu cap rotunjit pentru diagnostic şi tratament.

                                                                                     

Principiul pe care se bazeaza reflexoterapia este simplu: fiecarui organ ii corespunde un punct reflex pe corp. Cand unul dintre organe este afectat de o boala, punctul sau reflex semnaleaza problema. Punctele reflexe sunt cel mai bine definite la nivelul mainilor si picioarelor.

In reflexoterapie este  nevoie de un anumit numar de sedinte in care se acceseaza punctele respective si durerea dispare. Inca de la primele sedinte de reflexoterapie, durerea va scadea in intensitate.

Principalul scop al reflexoterapiei consta in eliminarea toxinelor si in stimularea functiilor intregului organism. Mana – una dintre zonele in care se afla cele mai multe puncte reflexe – este de fapt o harta a intregului corp. Creierul, ochii, urechile, glanda tiroida, plamanii, ficatul, stomacul, pancreasul, duodenul, rinichii, vezica urinara, colonul, ovarele – toate au cate un punct reflex corespondent pe mana. Reflexoterapeutii maseaza aceste puncte si astfel previn sau, dupa caz, trateaza diversele afectiuni ale acestor organe.

Este important de stiut ca reflexoterapia trateaza si cauzele bolilor, astfel incat acestea au mici sanse sa recidiveze.

Reflexoterapia poate vindeca foarte multe afectiuni.

                                                                                   

Reflexoterapie– tratamentul la nivelul zonelor de corespondenta, diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase) şi se aplică la nivelul mâinilor si picioarelor. Prin reflexoterapie se deblochează şi elimină acumularile de toxine din organism. Depunerile de toxine sunt considerate în reflexoterapie principala cauză a îmbolnăvirilor curente. Putem spune că depunerile de toxine în zonele reflexogene, ne arată o funcţionare defectuoasă a organului proiectat în zona de corespondenţă.

Orice deficit energetic sau boală la nivelul unui organ determină o acumulare de toxine în zona de proiecţie a organului afectat – zona reflexogenă. Aceste zone de proiecţie în care s-au acumulat toxine devin sensibile/dureroase în timpul masajului reflexogen. Prin masarea acestor zone toxinele sunt mobilizate către circulaţia sanguină şi de aici se elimină în principal cu ajutorul aparatului renal şi într-o mai mică măsură prin respiraţie şi transpiraţie. Printr-un mecanism reflex, o dată cu eliminarea toxinelor, organul din a cărui zonă de proiecţie a fost eliminată durerea se reechilibrează energetic şi îşi îmbunătăţeşte funcţia, vindecându-se.

Este important de ştiut că sensibilitatea/durerea într-o zonă de proiecţie reflexogenă nu echivalează cu boala instalată la nivelul organului respectiv şi nici nu dă informaţii asupra modului de afectare organică, însă o poate precede. Reflexoterapia  este o cale de vindecare cu rezultate extraordinare.