Acupunctura – Terapie alternativa coreeana SU JOK
website – www.actdt.ro
https://www.facebook.com/acupuncturasujok.timisoara
- Consultatii si diagnostic
- Presopunctura (acupunctura fara ace)
- Magnetoterapie
- Moxibustie
- Fitoterapie
Aceasta metodă Su Jok, aplicată corect in cadrul cabinetului de terapie alternativa are rezultate imediate, fiind o sistematizare modernă a reflexologiei si acupuncturii. Descoperită şi perfecţionată în ultimii ani de catre Prof. Dr. Park Jae Woo, microacupunctura coreeana Su Jok este considerată o adevarată ştiinţă, fiind practicată în prezent în multe ţări din întreaga lume.
Microacupunctura Su Jok (coreeana) reuneşte în teoriile sale cele mai cunoscute terapii orientale:
- acupunctura pe meridiane (China)
- acupunctura pe ceakre (India)
- acupunctura pe spiralele energetice (Mesopotamia)
- acupunctura in sistem diamant (Egipt)
Microacupunctura coreeana Su Jok este o metodă eficientă care utilizează sistemul de energie al organismului uman (meridiane, chakre) precum şi zonele de corespondenţă ale organelor şi sistemelor organismului la nivelul mâinilor şi picioarelor şi în alte părţi ale corpului – urechea (auriculoterapia).
Tratamentul prin presopunctura (acupunctura fara ace) determină disparitia unor simptome care nu sunt legate de boala tratată, explicatia fiind oferita de insusi modul de actiune al presopuncturii, care urmareste corectarea disfunctiei energetice care stă la baza simptomatologiei.
Înainte de a se manifesta în plan morfologic şi patologic, orice boală se manifestă ca un dezechilibru al circulaţiei energetice. Scopul principal al presopuncturii Su Jok este de a restabili echilibrul energetic.
Avantajele microacupuncturii
- mare eficacitate – metodă holistică – armonizează organismul la nivel mental, emoţional, energetic şi fizic
- tratează cauza şi înlătură efectul
- tratamentul este individualizat, în funcţie de tipul constituţional al fiecărui pacient şi stadiul evolutiv al bolii
- în aplicarea presopuncturii se ţine cont de anul, luna, ziua, ora de tratament
- siguranţa absolută a aplicării presopuncturii – este o metodă naturală fără efecte secundare
- se poate efectua concomitent cu alte tratamente alopate sau homeopate
Microacupunctura poate fi efectuata fara ace, actionand asupra punctelor de acupunctura prin diverse alte metode: culoare, presopunctura, magneti, instrumente de terapie.
Disciplina fundamentală a medicinei tradiţionale orientale, microacupunctura este cea mai larg acceptată dintre tehnicile orientale de tratament. Faţă de alte metode, microacupunctura are rezultate imediate, mai ales în dureri acute, unele netratabile prin mijloacele clasice.
Presopunctura poate deveni o veritabilă artă a vindecarii bolilor cronice şi chiar a unor probleme psihice, cum ar fi stresul sau toxicomania. Nenumarate studii clinice au demonstrat eficienţa microacupuncturii.
Stimularea cu precizie maximă a punctelor de acupunctură are ca scop reechilibrarea fluxului energetic al organismului şi în medicina coreeana, se înscrie în cadrul unui tratament complex, care presupune prescripţii medicale, un anumit stil de viata, regim alimentar şi un program de exerciţii fizice, de exemplu tai chi, yoga, qi qong etc.
Potrivit tradiţiei medicale orientale, când Qi circulă nestingherită prin meridianele de acupunctura, echilibrul energetic se află în perfectă stare şi omul este sănătos. Cel mai mic blocaj în această curgere neîntreruptă provoacă dezechilibre fizice, emoţionale şi spirituale care se traduc prin boală.
Pentru restabilirea echilibrului, microacupunctura acţionează asupra punctului de „tonifiere” sau, dimpotrivă, de „dispersie” al meridianului implicat. Stimularea punctelor de acupunctura restabileşte circulaţia energetică, prevenind dezvoltarea bolilor. Punctele de acupunctura asupra cărora se acţionează nu corespund în mod necesar zonelor dureroase.
În acupunctura, ca şi în alte terapii orientale, consultaţia este diferită de cea clasică. De diagnosticarea corecta depinde eficacitatea tratamentului. In acupunctura medicul dispune de mai multe metode de diagnosticare: anamneza- observarea pacientului, ascultarea, olfactia si palparea si masuratorile energetice.
In presopunctura medicul se interesează atat de boală cat şi de individualitatea pacientului. Interesul terapeutului se axează de asemenea si pe prevenirea apariţiei bolii. Important este însă că microacupunctura, ca tratament de bază sau în combinaţie cu alte terapii, dă rezultate într-o serie întreagă de boli. Microacupunctura este apreciată în intreaga lume pentru eficacitatea cu care tratează durerea, de la artrite reumatismale şi migrene până la afectiuni musculare sau dureri de coloana vertebrală.
Toxicomanie. Studii ştiinţifice riguroase efectuate au aratat că prin microacupunctură se pot obţine rezultate absolut spectaculoase în lupta împotriva alcoolismului şi a fumatului.
Anestezie. Este, fără îndoială, aspectul cel mai spectaculos al microacupuncturii . Se obţin bune rezultate prin microacupunctura şi in stomatologie.
Revitalizare. Microacupunctura este indicată în stări de epuizare generală prelungită, atât fizică cât şi psihică. Studii ştiinţifice au scos în evidenţă influenţa presopuncturii asupra activităţii cerebrale, pe care o stimulează, obţinându-se un efect revigorant.
Eficacitatea tratamentului de microacupunctura (mai ales în cazul durerilor) se pot produce imediat. În alte cazuri, ele apar abia după un interval de timp. Pacientul poate resimţi o stare de somnolenţă sau, dimpotrivă, de revitalizare. Totul depinde de natura punctelor de acupunctură stimulate (tonifiere sau dispersie). Uneori, simptomele pot părea că se agravează, pentru a dispărea mai apoi încetul cu încetul in tratamentul de microacupunctura
De-a lungul timpului, microacupunctura a reusit sa trateze numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic. In societatea actuala, in care stresul este factorul principal care sta la baza afectiunilor precum: obezitatea, insomniile, indigestia etc., microacupunctura este una dintre cele mai eficiente metode de tratament alaturi de terapia cu plante, reflexoterapia, masajul terapeutic, datorita beneficiilor sale asupra organismului uman.
Daca suferi de obezitate solutia este microacupunctura . Astfel, prin microacupunctura se va inhiba centrul de foamei si se vor stimula functiile celorlalte organe. Pe langa tratamentul de microacupunctura este nevoie si de o alimentatie sanatoasa si de putina miscare.
Insomnia este des intalnita la adultii intelectuali, care ocupa posturi de conducere si intampina situatii neprevazute, care ii implica foarte mult. Microacupunctura actioneaza pe punctele specifice energiilor in cauza in aceasta situatie, si stabilizeaza echilibrul necesar.
Numeroase studii au demonstrat ca microacupunctura are efecte mult mai benefice asupra reumatismului decat alte metode de tratament. In aceste cazuri, tratamentele de microacupunctura sunt personalizate, in functie de zona cu probleme a pacientului.
Si migrenele sunt tratate cu ajutorul microacupuncturii , iar durata tratamentului este in functie de gravitatea afectiunii.
Microcupunctura are efecte benefice si in cazurile durerilor musculare si articulare, durerilor cardiace, durerilor menstruale etc. De asemenea, afectiunile sistemului cardiovascular (precum: hipertensiunea arteriala, tensiunea oscilanta, palpitatiile, circulatia proasta) si ale celui respirator (rinite, alergii, sinuzite, astm etc.) pot fi tratate cu ajutorul microacupuncturii .
Tulburarile menstruale, infertilitatea, lipsa libidoului, chisturile, nodulii, tumorile, diabetul sau dezechilibrale hormonale, toate pot fi tratate cu ajutorul microacupuncturii.
Din punct de vedere psihic, putem trata prin microacupunctura: anxietatea, depresia, timiditatea, fobiile, atacurile de panica, obsesiile, furia etc. Astfel, daca ai o problema de sanatate de ordin psihic, poti urma un tratament de Terapie Su Jok.
Tratamentul prin microacupunctura constituie metoda de elecţie pentru reglarea circulaţiei energiei în organism. În foarte multe boli, microacupunctura este de preferat oricărei alte metode, ea având avantajul de a nu face rău în alte părţi, cand e practicată de medicii specialişti şi de a rezolva boala la origine.
De asemenea, microacupunctura tratează boala existentă (terapie curativă) în momentul prezentării la medic, previne apariţia altor boli (profilaxie; un organism bine echilibrat energetic se îmbolnăveşte mult mai greu decât unul dezechilibrat). Microacupunctura poate trata cauza care a dus la apariţia bolii (tratament etiologic – prin rezolvarea dezechilibrelor de fond, datorită cărora a apărut boala). Pe de altă parte şi deloc neglijabil, microacupunctura este un tratament mult mai puţin costisitor decât cel medicamentos sau chirurgical.
Moxibustia este o tehnica specifica medicinei traditionale chinezesti utilizata in tratarea bolilor reumatismale, nevralgiilor, afectiunilor cauzate de frig si umezeala utilizând moxe de diferite tipuri.
Moxibustia se poate practica in combinatie cu alte metode de terapie alternativă/complementară cum ar fi reflexoterapia şi presopunctura.
Particularitatea moxibustiei consta in apropierea unei moxe de piele, batoane care contin o planta medicinala chinezeasca uscata. Batonul se aprinde, incalzind zona unde este aplicat. De asemenea, specialistii spun ca se pot folosi si moxele care încălzesc punctul de acupunctura, de la distanţa de 2- 3 cm. Persoanele care sufera de boli provocate de un deficit de energie pot beneficia de moxibustie şi în mod special persoanele mai în vârstă.
Persoanele care au probleme cu articulatiile sau sufera de spondiloza cervicala pot beneficia de utilizarea moxelor. Durerile localizate in diferite parti ale corpului se preteaza la moxibustie. Daca se doreste tonifierea generala a organismului, reincarcarea lui in situatii de epuizare, de astenie, tratamentul prin moxibustie este recomandat. Moxa, batonul de planta uscata, se aprinde, incalzind zona unde este aplicata. Prin ardere, planta medicinala degaja o energie calorica binefacatoare, cu valori terapeutice importante, deoarece alunga umezeala si frigul care au patruns in corp. Moxibustia prezinta virtuti tonifiante si regenerative deosebite datorita energiei degajate prin arderea plantei respective, care are caracteristici apropiate de energia biologica, cea produsa de corpul uman.
Fitoterapia – utilizarea plantelor medicinale în scop terapeutic – are o vechime de mii de ani şi o eficienţă deja dovedită. Fitoterapia, ca şi medicina tradiţională , utilizează produsele naturiste sub formă de celule stem, în care substanţele biologic active acţionează sinergic.
Fitoterapia face parte din categoria terapiei alternative.
Pentru a obține efectul maxim al substanțelor care se găsesc în plantele medicinale se pot utiliza diferite procedee de preparare, cum ar fi infuzia, decoctul, maceratul. Fitoterapia modernă studiază compoziţia chimică a plantelor în laboratoarele farmaceutice şi argumentează ştiinţific utilizările tradiţionale ale unor plante. Tratamentul cu produse naturiste– fitoterapia, dă rezultate foarte bune în afecţiunile uşoare, funcţionale sau în stadiile incipiente ale bolilor. În bolile cronice, în care a apărut deja afectarea organică, fitoterapia are un rol adjuvant şi poate contribui la o parţială reversibilitate a simptomelor sau leziunilor.
Efectele fitoterapeutice ale plantelor se instalează în timp şi necesită o administrare prelungită – de la 2-3 săptămâni la câteva luni, în funcţie de gravitatea şi vechimea bolii, reactivitatea organismului şi perseverenţa bolnavului în a urma tratamentul. În cazul bolilor foarte grave, tratamentul fitoterapetic poate dura şi 2-3 ani, urmând o schemă terapeutică indicată de medic. Separarea de natură aduce un sentiment de înstrăinare şi este începutul bolilor fizice si emoţionale.
Tratamentul pentru obezitate in medicina alternativa, restabileste echilibrul endocrin si metabolic si normalizeaza functiile organelor si ale sistemelor afectate, ceea ce reduce surplusul de tesut adipos si ajuta pacientul sa slabeasca sanatos.
Tratamentul fitoterapeutic are menirea să restabilească echilibrul dintre om şi univers, existent la un moment dat.
Pentru a obţine vindecarea, pacientul trebuie să respecte indicatiile fitoterapeutice si sa se trateze singur mai departe, reintrând în armonia cu natura.
Migrena – Durerea de cap
Un studiu, publicat luni în jurnalul medical JAMA, a arătat că acupunctura ajută la reducerea frecvenței migrenelor și chiar le poate preveni.
Cercetarea oamenilor de știință chinezi s-a fundamentat pe mai multe studii mai mici și a analizat modul în care terapia cu acupunctură făcută correct ajută la reducerea migrenelor în cazul persoanelor care s-au confruntat cu această problemă pentru cel puțin un an.
În mod normal, o durere de cap ar trebui să treacă cu o pastilă obișnuită și câteva momente de liniște. Însă, în cazul migrenelor durerea este atât de puternică încât persoana în cauză nu mai poate face altceva, durerea nu trece cu medicamentele obișnuite și poate dura mai multe zile la rând.
Migrenele reprezintă o stare anormală a creierului în care acesta devine hiperexcitabil la stimuli. Durerea de cap este intensă și poate dura ore sau chiar zile.
De asemenea, există studii care arată că migrenele se transmit genetic.
„De multe ori oamenii nu își dau seama că există un istoric de migrene în familie. Mulți oameni nu își dau seama că suferă de această problemă, nu au un diagnostic în acest sens. Medicamente pentru prevenirea migrenelor există, dar nu sunt neapărat eficiente pentru toți pacienții și au efecte adverse puternice”, a explicat medicul Amy Gelfand, asistent universitar de neurologie la Universitatea din California.
Lipsa unor tratamente eficiente împotriva migrenelor îi face pe cei care suferă de această boală să caute tratamente alternative, printre care, acupunctura, magnetoterapia, yoga și meditația precum si psihoterapia.
„Acupunctura stimulează abilitatea corpului de a se recupera de pe urma oricărei boli și de a se vindeca singur”, a spus Magnolia Ng pentru CNN, terapeută în acupunctură și specialistă în gestionarea durerii.
Medicul Stephen Silberstein, fostul președintele al Societății Americane pentru Durerile de Cap, a spus că un tratament eficient pentru reducerea migrenelor este schimbarea stilului de viață.
„Încearcă să dormi suficient, nu te îmbăta, și dacă bei cafea în mod regulat fă acest lucru și în weekend-uri și nu te opri”, a spus medicul.
Migrena este considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii o tulburare majora de sanatate si este inclusa in topul celor mai rele 20 de maladii care pot afecta o persoana pe toata durata vietii, pentru multi dintre cei care sufera de aceasta afectiune medicamentele fiind foarte putin eficient
Acupunctura face un diagnostic foarte diferit de cel cu care suntem obisnuiti. Ea tine cont nu atat de mult de problema in sine (aici durerile de cap) cat de contextul in care apar ele, adica pacientul in ansamblul lui. In partea de diagnostic in discutia cu pacientul se pun intrebari care aparent nu au deloc legatura cu capul, dar trebuie sa intelegem faptul ca durerile de cap nu sunt decat manifestarea, varful ice-berg-ului, iar daca vrem sa ajungem la cauza trebuie sa sapam mai adanc.
Toate aceste informatii se pun cap la cap si se traduc intr-un diagnostic care ii permite medicului sa inteleaga de unde vin si cum pot fi tratate durerile de cap. Acesta va putea, de asemenea, sa vada si ce alte dezechilibre mai sunt legate de aceasta durere de cap si sa le trateze si pe acestea, ele fiind de multe ori constituite intr-un trunchi comun cu durerile de cap.
Daca pacientul are durerea in momentul tratamentului, frecvent va pleca fara ea. Pe masura ce se acumuleaza efectele mai multor sedinte de acupunctura, pacientii remarca de obicei o scadere a amplitudinii durerilor, o scadere a duratei lor, precum si o scadere a frecventei aparitiei lor. Cu cresterea numarului de sedinte pacientii observa de obicei si o desensibilizare a lor la stimulii care in trecut erau declansatori pentru durerea de cap (de exemplu, stres, oboseala, enervare, etc).
Procesul de vindecare este unul natural, treptat, si reflecta echilibrarea organismului pe mai multe planuri. Durerile de cap se amelioreaza in paralel cu ameliorarea sau vindecarea diverselor alte patologii care au mai fost depistate la diagnosticul initial. Pacientul pleaca astfel de multe ori nu numai cu rezolvarea durerilor de cap dar si a multor alte simptome, precum si o stare generala mai buna.
Durata unui tratament este foarte variabila de la pacient la pacient si difera in functie de severitatea migrenelor, varsta pacientului, perioada de timp de cand se confrunta cu aceste dureri de cap, precum si starea sa generala de sanatate.
Multi pacienti care sufera de zeci de ani de dureri de cap sau migrene si-au gasit rezolvarea cu acupunctura. Odata terminat procesul, pacientii nu mai au nevoie de pastile pentru migrene si nici de acupunctura si pot sa duca o viata normala.
Migrena se manifesta prin durere de cap paroxistica, cu durata de la 4 la 72 de ore, frecvent unilaterala la debut, cu caracter pulsatil, de intensitate moderata sau severa, care afecteaza de multe ori activitatea zilnica si se accentueaza la efort. Adesea se insoteste de greturi, varsaturi, fotofobie si fonofobie.
Migrena este in general de doua tipuri: migrena comuna sau fara aura, si migrena cu aura, clasica sau asociata. In migrena cu aura apar ca simptome si semne asociate:
sclipiri, luminite, stelute, sfere stralucitoare, furnicaturi, amorteli, tulburari de motilitate ale globilor oculari, pareze si plegii, care preced atacul migrenos.
Cauzele migrenei sunt tulburari cerebrale primare, afectarea sistemului trigemino- vascular, tulburari biochimice, factori neurogeni, somatizare.
Tratamentul migrenei este medicamentos si psihoterapeutic.
Migrena de tip bazilar, anterior cunoscuta sub numele de migrena arterei bazilare este un tip de migrena mai putin obisnuit, complicata cu simptome datorate disfunctiei tractului cerebral.
Episoadele severe de migrena de tip bazilar pot duce la atac vascular cerebral, coma si chiar moarte.
Migrena acefalgica este un sindrom neurologic. Ea este o varietate de migrena in care pacientul traieste simptomele aurei cum sunt scotomul variabil, greata, fotofobia, mehipareza sau alte simptome de migrena, dar fara a avea dureri de cap.
Migrena acefalgica este numita si migrena amigrenoasa, migrena oculara sau migrena optica.
Persoanele care sufera de migrena aceflagica au sanse mai mari decat populatia generala pentru a face o migrena clasica in cursul timpului.
Preventia si tratamentul migrenei acefalgice este aproximativ acelasi cu al migrenei clasice. Dar datorita lipsei durerii de cap diagnosticul poate fi mult intarziat si exista riscul de confundare cu alte tulburari.
Tratamentul migrenei este prin psihoterapie (psihoterapie integrativa, psihoterapie cognitiv- comportamentala, psihoterapie ericksoniana, psihoterapie psihodinamica, alte forme de psihoterapie), acupunctura si presopunctura, aromaterapie, tratamente alternative.
Migrena hemiplegica familiala este un tip de migrena cu o posibila componenta poligenetica.
Aceste atacuri de migrena dureaza intre 4 si 72 de ore si se pare ca sunt produse de mutatii ale canalelor de ioni, din care pana la ora actuala au fost identificate trei tipuri de mutatii.
Pacientii cu acest tip de migrena au durere de cap de tip migrenos tipic precedate sau acompaniate de slabiciune reversibila la nivelul membrelor precum si dificultati vizuale, senzoriale sau de vorbire.
Exista si o forma nefamiliala, numita migrena hemiplegica sporadica.
Adesea este dificil de facut diagnosticul diferential intre migrena de tip bazilar si migrena hemiplegica. Atunci cand diagnosticul diferential este dificil, simptomul decisiv este de obicei slabiciunea motorie sau paralizia unilaterala. In timp ce in migrena de tip bazilar apare amorteala, in migrena hemiplegica apare slabiciunea motorie sau paralizia.
Migrena menstruala este diferita de alte tipuri de migrena. Aproximativ 60% din femeile care sufera de migrena au migrena menstruala.
Exista doua tipuri de migrena menstruala- migrena legata de menstruatie si migrena menstruala pura. Migrena legata de menstruatie este o durere de cap de intensitate severa sau medie care apare in perioada menstruatiei, dar si in alte perioade ale lunii. Migrena menstruala pura este identica cu prima, dar apare numai in perioada menstruatiei.
Migrena cu aura se manifesta ca si atacuri de simptome neurologice reversibile focale care se dezvolta pe parcursul unei perioade care variaza de la 5 la 20 de minute si dureaza mai putin de 60 de minute. Durerea de cap de tip migrena fara aura de obicei urmeaza simptomelor din cadrul aurei. Mai putin frecvent aura poate apare fara sa fie urmata de durere de cap sau durerea de cap poate fi de tip nemigrenos.
Migrena fara aura este cel mai comun tip de migrena. Pe de alta parte persoanele care sufera de migrena fara aura pot avea si atacuri de migrena insotita de aura.